Luchtdruk

Het schieten met luchtdrukwapens, zowel geweer als pistool, is een relatief goedkope tak van de schietsport. Hierdoor wordt het “luchtdruk-schieten” met name door junioren maar ook door volwassenen veelvuldig beoefend. Sportschieten met luchtgeweer- of pistool doe je over een afstand van 10 meter. Wapens luchtgeweer of luchtpistool Gewicht luchtgeweer maximaal 5,5 kilogram luchtpistool maximaal 1500 gram Luchtdruk CO2 of persluchtcilinders en zijspanner Munitie Diabolo 4,5 mm = kaliber .177 Afstand 10 meter. Houdingen; luchtgeweer staand, liggend en knielend. In een wedstrijd is het ook mogelijk een combinatie van deze drie houdingen toe te passen. (lucht)pistoolschutters schieten altijd in staande houding.

Geweer

Gemakshalve onderscheiden we bij het geweerschieten twee wapengroepen: het Klein Kaliber Geweer-schieten (KKG) en het Groot Kaliber Geweer-schieten (GKG). Beide onderdelen worden beoefend vanuit drie houdingen, namelijk staand, knielend, liggend of in combinatie van deze 3-houdingen. Bij KKG-KKK wordt er geschoten over de afstanden 12, 50 en 100 meter en bij GKG over de afstanden 100, 300, 400 en zelfs 500 meter.

Pistool

De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten. De meeste pistooldisciplines worden verschoten op stilstaande schijven, over de afstanden 10, 25 en 50 meter. Echter, binnen de pistooldisciplines ontstaat een groeiende belangstelling voor de zogenaamde dynamische onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is de discipline Olympisch Snelvuur. Dit is een onderdeel waarbij de schietschijf slechts even zichtbaar is en de schutter in die korte tijd moet proberen een 10 te schieten. Het uiterlijk van schietsportpistolen is zeer verschillend. Het pistoolschieten kent ook een grote variëteit aan wedstrijdonderdelen omdat ook hier met veel verschillende wapens wordt geschoten. Zo zijn er niet alleen klein kaliber pistolen, maar ook groot kaliber pistolen, speciale sportpistolen en natuurlijk ook revolvers.

Schietkleding

Bij het (wedstrijd) geweerschieten maken de schutters gebruik van speciale kleding. Een schietbroek, een schietjas, één schiethandschoen en speciale schietschoenen. De kleding is doorgaans gemaakt van zeer stug leer, is strak getailleerd en wordt (in de topsport) op maat gemaakt.

Historisch

In de categorie historische wapens heeft vooral zwartkruit-schieten een grote vlucht genomen. Schutters die waren uitgekeken op de moderne wapens keerden terug tot de tijden van de cowboys en de indianen, maar ook naar de schutterijen zoals zij vroeger stad en land verdedigden. Bij dit schietsportonderdeel wordt geschoten met geweren, pistolen, revolvers en zelfs kanonnen uit vorige eeuwen. Gelet op de grote waarde en slijtage van deze antieke wapens, wordt er vaak geschoten met replica’s. Er zijn aparte wedstrijden voor originele wapens en replica’s. Geheel in stijl met dit onderdeel moet je als zwartkruit-schutter niet alleen volgens traditie met een dergelijk wapen om leren gaan. De ware schutter koestert het echte originele wapen of de replica, experimenteert net zolang totdat hij precies het juiste kruitmengsel heeft samengesteld. Giet zelf zijn kogels en bewaart zorgvuldig zijn eigen “geheim” recept.