Nederland kent een strikte wapenwet. Wil je schieten met vuurwapens als sport beoefenen, dan moet je lid worden van een schietvereniging. Via die vereniging kun je terecht op een schietbaan, die aan strenge eisen moet voldoen. Het bezit van vuurwapens door burgers is in principe verboden. Voor sportschutters wordt een uitzondering gemaakt op de wet. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Om een eigen wapen te kunnen kopen moet je een jaar lang lid zijn van een schietvereniging en voldoende schietbeurten hebben gemaakt. Ook trekt de politie na of je een strafblad hebt. Elk jaar moet je je wapenverlof verlengen en opnieuw aantonen dat je schieten als sport beoefent.

Om in aanmerking te komen voor een “verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen”, in de volksmond een wapenvergunning genoemd, moet je aan het volgende voldoen:

• Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Je moet tenminste een jaar lid zijn van een schietvereniging.
  • Je moet goed om kunnen gaan met verschillende wapens.
  • Je moet voldoende schietbeurten in je schietregister hebben staan.
  • Je mag geen strafblad hebben of een misdrijf hebben gepleegd.

Om een verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen aan te vragen ga je eerst naar het bestuur van jouw vereniging om te vragen of zij jou bekwaam genoeg vinden om een wapen te mogen aanschaffen. Heb je de goedkeuring van het bestuur dan kun je hier het zogenaamd WM 3 formulier downloaden. De instructie voor het invullen van dit formulier kun je hier downloaden. Heb je dit formulier dan dient het bestuur dit formulier in te vullen en kan je met dit formulier naar een wapenhandel bij jou in de buurt om daar een wapen uit te zoeken. Met dit wapen moet wel kunnen worden geschoten bij jouw vereniging of bij een schietbaan die door jou vereniging wordt gehuurd. Heb je een wapen gevonden welke je graag zou willen hebben dan laat je deze gegevens ingevuld door de wapenhandelaar zien aan het bestuur die deze op een WM3 formulier invult.

Nu heb je een volledig ingevuld WM 3 formulier waar je weer mee naar de politie moet, je levert het formulier in bij de afdeling “bijzondere wetten” deze doen een antecenten onderzoek (of je geen strafblad hebt enz.). Dit onderzoek kan ongeveer 2 weken in beslag nemen. Indien alle gegevens kloppen en je aanvraag wordt geaccepteerd dan kun je op het politie bureau je verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen ophalen. Je ontvangt dan een WM2 formulier. Heb je dit gedaan dan kun je bij de wapenhandel je wapen gaan ophalen ter overlegging van dit WM 2 formulier.

Meestal zal de politie je vragen om na het ophalen van dit wapen nog een keer langs te komen maar dan met het wapen, ze controleren dan het wapennummer met het nummer dat zij hebben ingevoerd in hun computer. Is alles goed dan kun je naar de schietbaan om daar je eerste schot te lossen met je eigen wapen.

Circulaire_Wapens_en_Munitie
Richtlijnen_WM3