Handboogsport: materiaal

Moderne bogen zijn meestal niet meer helemaal van hout gemaakt: vooral carbon, aluminium en glasfiber zijn veelgebruikte materialen. Ook pijlen worden van carbon en aluminium gemaakt. Hierdoor kunnen ze met meer precisie over een grotere afstand worden geschoten dan vroeger, toen men nog met houten materialen schoot.

Hoewel er een beweging is in de sport die de traditie van het schieten met hout voortzet, is het materiaal van de meeste handboogsporters tegenwoordig uiterst geavanceerd. Zo zijn de meeste bogen uitgerust met stabilisatoren en vizieren om tot optimale resultaten te komen. Ook bogen verschillen van elkaar. Grofweg zijn er twee verschillende type bogen: de recurveboog en de compoundboog. De recurveboog is een lange, ietwat sierlijke boog.

Hoe verder een recurveboog wordt uitgetrokken hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Op de Olympische spelen wordt met deze boog geschoten. De compoundboog is een boog die pas in de jaren zestig is uitgevonden. Door een ingenieus katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor kan deze boog gemakkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk.

U heeft voor ongeveer € 150,00 al een starterspakket, dat later aangepast kan worden, zodat de boog precies bij uw schietstijl en opgedane ervaring past.