Handboogsport: wedstrijdsport

Tegenwoordig beoefenen zo’n 9000 Nederlanders in verenigingsverband handboogschieten als sport. Zij doen dat ‘s winters binnen en ‘s zomers vaak buiten. In verschillende materiaalklassen gaan sporters de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen variëren van 5 tot 90 meter. Zij schieten op doelen die meestal van geperst stro zijn gemaakt.

Hoewel men regelmatig wedstrijden schiet in teamverband, is boogschieten echt een individuele sport: het schieten van een pijl gebeurt door één persoon. Omdat hedendaagse bogen en pijlen van moderne materialen zijn gemaakt, hoeft een handboogsporter niet sterk te zijn. Coördinatie, concentratie en een goede techniek zijn de belangrijkste elementen van doelgericht schieten. Hierdoor ontdekken steeds meer vrouwen, kinderen en senioren de sport.